Blog>>Zastosowanie oleju ze słodkich migdałów - na włosy, twarz i rozstępy

Zastosowanie oleju ze słodkich migdałów - na włosy, twarz i rozstępy

Zastosowanie oleju ze słodkich migdałów - na włosy, twarz i rozstępy

Olejek migdałowy to czysta moc dobroczynnych składników odżywczych znana i doceniana już w czasach starożytnych. Obecnie zaś jest to najczęściej wybierany produktów do pielęgnacji skóry oraz włosów.  Bogactwo naturalnych składników jakie zawiera w sobie olejek migdałowy sprawia, że nawilża on i ujędrnia skórę, łagodzi podrażnienia, a także… opóźnia procesy starzenia.

Olejek migdałowy na włosy

Olejek migdałowy doskonale nawilża przesuszone włosy. Nadaje się on do regenerowania rozdwojonych końcówek a także zabezpiecza włosy przed słońcem, przesuszeniem oraz uszkodzeniem. Olejek migdałowy można stosować samodzielnie, przed myciem głowy, tj. pokryć pasma dużą jego ilością, a po upływie ok. 1h, umyć głowę delikatnym szamponem, bądź jako dodatek do maseczek i odżywek. Już kilka kropelek olejku powoli zregenerować włosy i nadać im piękny i zdrowy wygląd.

Olejek migdałowy na rozstępy

Olej migdałowy pomoże także w walce z rozstępami. Cenne związki w nim zawarte odpowiednio nawilżą i redukują wszelkie zaczerwienienia. Poprawia elastyczność skóry, a jednocześnie tworzy na niej warstwę ochronną. 

Olej migdałowy najlepiej stosować po kąpieli, gdy skóra jest rozgrzana i bardziej chłonna. Co istotne nawilża, ale nie zatyka on porów, dlatego z powodzeniem może być stosowany również przez osoby zmagające się ze skórą trądzikową.

Olejek migdałowy na twarz

Olej ze słodkich migdałów to produkt niezastąpiony w pielęgnacji cery. Sprawdzi się przede wszystkim jako kosmetyk nawilżający suchą skórę, dodatek do peelingu, kosmetyk do demakijażu, krem na cienie pod oczami i olejek do kąpieli. Jego regularne stosowanie sprawi, że cera będzie odpowiednio nawilżona i odżywiona, a zmarszczki będą mniej widoczne. Dodatkowo zawarte w nim witaminy A,E, D i B łagodzą przebarwienia oraz uszkodzenia naskórka. Olej migdałowy stosowany na twarz tworzy niewidzialną barierę, która zabezpiecza cerę przed promieniowaniem słonecznym, zanieczyszczeniami środowiska a także innymi szkodliwymi czynnikami zewnętrznymi. 

WŁAŚCIWOŚCI OLEJU MIGDAŁOWEGO

Olej ze słodkich migdałów to produkt naturalny, bezpieczny oraz przede wszystkim skuteczny. Upodobały go sobie w szczególności Włoszki, które wykorzystując jego cenną moc przez długie lata zachowują piękny i zdrowy wygląd. Jakie właściwości ma olej migdałowy i dlaczego warto go stosować w codziennej pielęgnacji?

Olejek migdałowy i jego właściwości

Naturalny olejek migdałowy posiada szereg składników odżywczych takich jak: witaminy A,B,D,E, proteiny, sole mineralne, magnez, potas, fosfor, mangan a także kwasy linolowy oraz oleinowy. Bogaty jest także w substancje białkowe oraz nienasycone kwasy tłuszczowe. To wszystko sprawia, że zapewnia on odpowiednie nawilżenie skóry. Dodatkowo ujędrnia ją, a tym samym opóźnia procesy starzenia, chroniąc ją również przed działaniem czynników zewnętrznych. Regularnie stosowany olejek ze słodkich migdałów umożliwia odzyskanie dobrej kondycji paznokci. Może być także z powodzeniem stosowany przez osoby mające problemy ze skórą tj.: trądzik, podrażnienia, zaczerwienienia.

Olejek migdałowy bardzo rzadko uczula, lecz osoby, które w przeszłości zaobserwowały u siebie reakcję alergiczną na migdały bądź inne orzechy powinny stosować go ostrożnie, bądź też przeprowadzić testy na niewielkim skrawku skóry.

Dlaczego warto stosować olej ze słodkich migdałów?

Olej ze słodkich migdałów posiada szereg właściwości kosmetycznych, a także:

  • Łatwo się rozsmarowuje nie pozostawiając tzw. tłustych plam na ubraniach.
  • Szybko się wchłania.
  • Przywraca blask ziemistej skórze.
  • Usuwa martwe komórki naskórka.
  • Doskonale nawilża.
  • Łagodzi podrażnienia.
  • Spowalnia procesy starzenia.
  • Znajduje zastosowanie jako olejek do masażu.
  • Może być stosowany zarówno przez noworodki, jak i osoby dorosłe.
  • Ma piękny, orzechowy zapach, może być więc stosowany jako olejek eteryczny.

Olej ze słodkich migdałów to produkt niezastąpiony w każdej kosmetyczce. 

Produkt został dodany do koszyka
Ilość:
Razem:
W koszyku masz 0 produktów/-y. Jest jeden artykuł w koszyku.
Wartość produktów w koszyku:
Razem wysyłka :  Do ustalenia
Razem:
Kontynuować zakupy Przejdź do kasy